Johanna ekström familj; Enligt Svenska Dagbladet informerade Johanna Ekströms pappa, Pär Westberg, familjen om hennes död på onsdagsmorgonen när hon befann sig i sviterna på cancersjukhuset. Johanna Ekström var en svensk romanförfattare som inspirerades att skriva om sin cancerdiagnos och behandling.

Trots att Johanna Ekström var mest känd som författare var hon också en begåvad konstnär som verkade inom en mängd olika genrer. Hon var 22 år när hon släppte sin första diktbok, “Slate”, och hon har sedan dess gett ut totalt sju diktsamlingar.

Johanna ekström familj
Johanna ekström familj

Johanna Ekströms mamma och pappa är Margareta Ekström respektive Per Wästberg.

Hennes självbiografiska bok “Om du vistas i solen” kom ut 2012 och den berättar om hennes ungdomsuppväxt i ett välkänt svenskt kulturhushåll med många vänner. Hennes mor, Margareta Ekström, var författare, översättare och kritiker, och hennes far, Per Wästberg, var också författare och ledamot av Bokstavs- och Litteraturakademien. Hon växte upp av sin mamma och pappa, som båda var författare och översättare.

Hennes mamma, som drabbades av en stroke för 25 år sedan och har stannat kvar i hennes sinne, är föremål för Johanna Ekströms roman “Meningarna”, som kommer ut 2020.

Den extraordinära intervjun med Jean-Claude Arnault genomförd av Johanna Ekström äger rum under ett möte med Arnault.

I en essä publicerad i The Guardian 2019 påminde Johanna Ekström om ett möte med Jean-Claude Arnault, den så kallade “Kulturprofilen”, och hur de diskuterade kultur. Enligt historien kulminerade mötet i en sexakt på kulturklubben Forum i New York City.

Med tanke på att Arnault bara hade dömts till fängelse för våldtäkt bara sex månader innan intervjun genomfördes, väckte intervjun stor uppmärksamhet i nyhetsmedia.

Johanna Ekströms familj består av hennes mamma, pappa och Johannas dotter.

Tomas Lappalainen, journalist och romanförfattare som sedan avlidit, bodde tidigare granne med Johanna Ekström i samma hus.

De har en dotter som är 13 år och som de har fostrat upp tillsammans.

Johanna Ekström (1970–2022) är främst känd för sitt författarskap och sysslar även med konsten som konstnär på sin fritid. Hon dog 2002.

Johanna ekström familj
Johanna ekström familj

Hennes litterära debut, en diktsamling med titeln Skiffer, kom som 22-åring och möttes av kritiker som berömde hennes språkliga mognad och det bildspråk hon använde för att frammana visioner om graviditet. Bo Gustavsson skrev i Upsala Nya Tidning och lovordade sin debutprosalyriska bok som “en fascinerande rapport från en konst i utvecklingen, en både personlig och tidstypisk krönika från 1990-talet av rastlöshet och osäkerhet.”

Bo Gustavssons debutprosalyriska bok är ute nu. “Hennes poesi dyker in i svåra tillstånd när sinne och natur, sömn och vaken förenas till en enda kontinuerlig process”, fortsatte kritikern. När Johanna Ekströms första novellsamling, Vad vet jag om styrka, kom ut 2000, skrev Anne Brügge i Arbetarbladet att Johanna Ekström redan uppnått mästarklassstatus med sin debutnovellsamling. Johanna Ekström har sedan dess gett ut ytterligare två novellsamlingar.

Följande är vad rjan Abrahamsson

Följande är vad rjan Abrahamsson hade att säga om boken i GT: “När en märklig, tilltalande spänning uppstår mellan det prosaiskt påtagliga och det verbalt flyktiga, uppstår ofta en märklig, tilltalande spänning/när författaren lyckas hitta just den rätta tonen. , en suggestiv närvaro framträder i texten.”

Dessutom blev diktsamlingen I will wake up standing, som gavs ut 2003 och fick positiva recensioner, en kritisk och kommersiell framgång. “Jag lyssnar på en fascinerande, entränad och vacker röst som uttrycker utanförskapets visioner och drömmar, samt figurerna av ord och skuggor som kommer och går i oss”, skrev Arne Johnsson i en artikel som bland annat publicerats av Aftonbladet. saker.

Tomas Olofsson skrev i Svenska Dagbladet “Hon skriver med etsande kraft, och jag är övertygad om att hennes dikter kommer att påverka många läsare, och möjligen till och med ge ett litet mått av tröst.” Hennes verk hyllades också av Sydsvenskans Miranda Landen, som skrev, “… en helt distinkt diktsamling: här finns en inlevelse och oräddhet som aldrig förr, samt ett fräscht och pulserande bildspråk.”

Johanna Ekströms första roman

Avskedsstafetten, Johanna Ekströms första roman, kom ut hösten 2004. Det var hennes första roman som gavs ut på engelska. Johanna Ekström är en svensk författare som bor i New York City. Smärta och förlust utforskas, liksom besatthet och begär, såväl som kärlekens kraft i denna vackra och gripande berättelse om kärlek och förlust. Det finns flera landskap att utforska, bland annat barndomens Västmanland och Frankrike, Stockholm och minnena av föräldrarnas skilsmässa, samt, sist men inte minst, drömmarnas landskap som ofta är mörkt och hotfullt.

ut också fylld med tecken som kan tydas under hela resan. Som Johanna Ekström visar i sin novellsamling, Titta, hon kryper, visas ett liv där mänskliga interaktioner är känsligt placerade på branten av gränsen mellan ljus och mörker. Hennes skildring av människors möten är korrekt och fångar såväl de kärleksfulla och sympatiska sidorna som de obehagliga och våldsamma.

Johanna ekström familj

Årets University of Minnesota Press gav ut Johanna Ekströms sjätte diktbok, Den enda främlingen, som gavs ut våren 2008. Dikterna, enligt SvD:s Tommy Olofsson, är skrivna av “”visar en desperation och grymhet som frammanar för både Plaths och Hughes författarskap”, skriver kritikern.

Författaren Johanna Ekström har jämförts med Lars Norén, som skrev poesi ännu i tjugoårsåldern, för sin förmåga att skriva på gränsen till det eviga. Norrbottens-Sven Kurirens Nyberg beskriver stämningen som ”…/ en hög spänning som inger häpnad och oro.” Norrbottens-Kuriren-reportern Sven Nyberg hyllar Johanna Ekströms ”allvar” och ”konsekvenser.” Det finns inget utrymme för att kompromissa när bron väl har passerats. “

Det var fyra år senare, 2012, som Johanna Ekström kom tillbaka med den kritikerrosade romanen Om du stannar i solen, där hon dokumenterade sina upplevelser av sin uppväxt i ett välkänt kulturhushåll i Stockholm. Sydsvenska Dagbladet citerade Sigrid Combüchen som sa: “Boken är ett konstverk med många olika konsekvenser.”

Combüchens uttalande publicerades

Combüchens uttalande publicerades i samma tidning. Utgivningen av boken Dagbok 1996–2002 skedde 2016. Johanna Ekströms kommentarer från omskrivningen av hennes journaler ser ut att gå igenom texten som om de vore en parallell berättelse: ta en titt på hennes yngre jag till exempel.

Johanna ekström familj
Johanna ekström familj

Johanna Ekström utforskade med sin roman Meningarna utmaningarna med att ta hand om en sjuk mamma samt de känslor som följer med dem — som ensamhet och förtvivlan, men också kärlek och hopplöshet — samt kommunikationens möjligheter och omöjligheter.


Related Posts