Siw malmkvist längd; Siw Gunnel Margareta Malmkvist är en svensk sångerska och skådespelerska som föddes den 31 december 1936. Hon är särskilt känd i Västtyskland och Norden. Hon blev den första svenska artisten att ha en hit på den amerikanska Billboard Hot 100-listan den 18 juli 1964, när “Sole Sole Sole”, en duett med den italienske sångaren Umberto Marcato, kom in på listlistan och nådde sin topp som nummer 58. 1964, hon hade en hit nummer ett i Västtyskland med låten “Liebesummer lohnt sich nicht” (som översätts till “Kärleksjuka är inte värt”).

Siw malmkvist längd
Siw malmkvist längd

Genombrottet kom inte förrän 1959, då hon började arbeta som programledare för Lennart Hylands tv-underhållningsprogram Stora famnen. Samma år som hon vann Melodifestivalen med låten ” Augustin “, men det var redan på förhand bestämt att Brita Borg skulle representera Sverige i den internationella finalen i Cannes, var det Brita Borg som fortsatte att representera Sverige.

Första hit för Siw Malmkvist kom i form av “Augustin”

som debuterade som nummer fyra på försäljningslistan som publicerades i branschtidningen Show-Business den 1 mars 1959 och fortsatte med att sälja mer än 60 000 exemplar. Trots detta fick hon ytterligare möjligheter att sätta sin prägel på världen. 1960 fick hon äran att representera Sverige vid Eurovision Song Contest i London, där hon sjöng “Alla andra får varandra”. Hon kunde sluta på en tionde plats med låten som Inger Berggren och Osten Warnerbring hade vunnit Melodifestivalen 1960 med. Denna tävling ägde rum tidigare samma år.

1959 gjorde hon sin debut i det som då var känt som Västtyskland, som fortsatte att bli en av hennes mest framgångsrika marknader. Det stora genombrottet kom våren 1961 med “Danke für die Blumen”, hennes tyskspråkiga version av “Du förstår ingenting” (“Bröllopstårta”), som snabbt gick till toppen av listorna och i bästa fall nådde fjärde plats. Det här var låten som gjorde henne till ett känt namn.

Året innan, 1959, hade hon gjort en singel under aliaset “Die Jolly Sisters”, där hon bland annat sjöng ett trick som hette “Die Liebe ist ein seltsames Spiel”. Cd:n gick ganska bra kommersiellt, men Connie Francis hade den största hiten med en låt som hon sjöng på tyska och engelska samtidigt. “Everybody’s Somebody’s Fool” var Francis låt, och den toppade listorna i USA.

Siw malmkvist längd
Siw malmkvist längd

Siw Malmkvist å sin sida gick segrande i tävlingen om skivköpare i Sverige, där låten fick monikern “Tunna skivor”. Det slutade med att det blev hennes mest framgångsrika satsning i Sverige. Albumet “Thin Records” tillbringade sju veckor i toppen av försäljningslistorna och sålde till slut mer än 97 000 exemplar. Populariteten för “Läs inte brevet jag skrev till dig”, som också var en listetta och sålde över 80 000 exemplar, var den näst största av de tre.

Hon flyttade till Helsingfors 1963 och blev kvar där med sin dotter och man Lasse Martenson, där hon gjorde några album på finska under den tiden. 1964 var året då Siw Malmkvist skrev historia genom att vara den första svenska artisten som dök upp på den amerikanska Billboard-listan. Hon framförde “Sole Sole Sole” på italienska med Umberto Marcato och var på listan i fem veckor och nådde slutligen position 58 som högsta möjliga resultat.

Siw Malmkvist är Sveriges stora gumma, och hon är känd för sin meritlista som i princip täcker allas fingrar. Ta reda på allt du behöver veta om den unga tjejen från Borstahusen som blev den första svenska musikern som dök upp på Billboard-listan genom att läsa informationen som följer.

När man läser samtal med Siw Malmkvist är det en sak som direkt sticker ut för läsaren. Hon har i princip pratat med alla som ansvarar för att det svenska nöjeshjulet rullar. Förmodligen också sjöng eller spelade tillsammans med artisten eller skådespelaren.

Så går det när man aldrig varit rädd för att jobba

Fyller 85 år på nyårsafton och samtidigt fortsätter att vara lika aktuell som man var när man var 25 år. Den kommande hösten är hon en av 14 musiker som kommer med i programmet “Så mycket bättre” som gör debut i TV4 den 30 oktober.

Siw Gunnel Margareta Malmkvist föddes den 31 december år 1936 i fiskestaden Borstahusen, som ligger i den nordvästra delen av Landskrona. Hon var ett av åtta barn som växte upp av staten i vad som vanligtvis kallas ett barnhem men var egentligen avsedd för barn till föräldrar med lägre inkomster.

En resa genom decennierna av Siw Malmkvists mode, varhelst nostalgi garanteras
Hon var ett busigt barn som inte var rädd för att spela spratt, vilket framgår av det faktum att hon hoppade på isflaket som hade bildats i vallgraven på Citadel Castle.

Bortsett från det hade jag den underbaraste barndomen! Eftersom det bodde nittio barn på barnhemmet fanns det aldrig en shorage av vänner att leka med. Hon sa till Minnenas Journal att även om det var trevligt så är hon ganska säker på att hennes syskon och systrar ibland skulle ge henne napp.

Redan i unga år var folk intresserade av musik. Siws äldre systrar var de som lärde henne sin första sång och när hon fortfarande var i tonåren började hon sjunga med lokala orkestrar och tjänade 20 kronor varje kväll för sina insatser.

Karriären börjar komma igång.
Siw tog förstaplatsen i en talangtävling som hölls i Skne när hon var 18 år. Hon hamnade i Stockholm där hon triumferade i den avslutande tävlingen, trots att hon ramlat precis innan sin prestation och slitit ett stort hål i nylonstrumpor. Tweedle Dee var hennes debutsingel, som hon spelade in 1955 och släppte året därpå.

Det stora skivbolaget på den tiden, Metronome, skrev på den stigande stjärnan på sin lista, men hennes stora genombrott kom när hon anställdes som programledare för Lennart Hylands program Stora famnen.

Hon började spela in låtar i en rasande fart i slutet av 1950-talet och fortsatte med att göra stora framgångar i Sverige som ett resultat. Dessutom välkomnades hon med öppna armar vart hon än gick, särskilt i Västtyskland. Där gjorde hon flera hundra inspelningar av låtar på tyska.

1968 fotografi av Siw Malmkvist och Lee Hazlewood.

I den melodiska tävlingen Schlager-Festspiele, som hölls i Baden-Baden, nådde Siw Malmkvist en betydande framgång. Hennes första singel, “Die Wege der Liebe”, släpptes 1962 och slutade på andra plats. Hon triumferade i tävlingen 1964 med sitt stycke med titeln “Liebesummer lohnt sich nicht”. Över en miljon exemplar såldes, vilket tog den till topplaceringen på bästsäljarlistan i Västtyskland i tio veckor i rad. När hon sjöng sången på svenska kallades låten för “Karleksgrubbel”.

Siw malmkvist längd
Siw malmkvist längd

År 1968 tog Siw Malmkvist segern ännu en gång, denna gång med låten “Harlequin”. Hon fortsatte med att vinna den västtyska tävlingen [10] för Eurovision Song Contest 1969 året därpå. [1969 Eurovision Song Contest] I finalen i Madrid placerade hon sig på en nionde plats med ” Primaballerina “, Judy min vän “med Tommy Körberg. Än idag är Siw Malmkvist en av de mest populära utländska artisterna i Tyskland.


Related Posts