När är tomas ledin född; Tomas Ledin startade sin karriär 1972, samma år som hans debutsingel, “D ska jag spela”, blev en kommersiell framgång. Andra framgångsrika låtar följde: “Blå, blå kanslor” (1973), (inspelad av Björn Skifs), “Knivhuggarrock” (1975), “Festen har borjat” (1976) och “I natt ar jag din” (1977). I början av 1970-talet var Ledin influerad av hippiekulturen och demonstrerade mot Vietnamkriget. Under denna tid var han också aktiv i anti-kärnkraftsrörelsen. Dessutom medverkade han i en svensk scenversion av musikalen Godspell 1975 och uppträdde i totalt 140 konserter i svenska folkparker 1977. Båda dessa evenemang ägde rum i Sverige.

När är tomas ledin född
När är tomas ledin född

Benny Andersson, medlem i ABBA, kontaktade honom 1979 och gav honom möjligheten att spela in för bandets etikett, Polar Music. Sångaren sjöng som stödsångare för ABBA under deras turné 1979 och 1980; inte desto mindre fick han också möjlighet att framföra sin egen komposition, “Not Bad at All”, under föreställningen. Dessutom kan Tomas Ledin ses uppträda i ABBA Live DVD såväl som i Super Trouper-videon.

År 1980, Tomas Ledin

1980 triumferade han i den svenska Melodifestivalen, tog hem titeln och fortsatte att representera Sverige i Eurovision Song Contest med sin låt “Just nu!” Efter att Ledin släppt en engelsk version av låten under titeln “Right Now!”, blev den en massiv smash inte bara i Skandinavien utan även i Grekland och Portugal.

1982 samarbetade han med Agnetha Faltskog från ABBA för att spela in duetten “Never Again”. Låten, som också spelades in på spanska och fick titeln “Ya nunca más”, var en hit i Chile och åtnjöt stor popularitet i Europa. Låten “Take Good Care of Your Children”, som Ledin också komponerade, fanns med på Faltskogs album “Wrap Your Arms Around Me”, som släpptes 1983. En annan låt som artisten skrev, “I Got Something”, fanns med. på albumet “Something’s Going On” som släpptes av Anni-Frid Lyngstad från ABBA.

På 1980-talet var Ledins karriär i Skandinavien ganska framgångsrik, men hans karriär på andra håll kunde inte nå samma grad av popularitet. Trots detta gav han sig ut på en blygsam turné i Tyskland och Nederländerna 1982. Året därpå uppträdde han inför sextiotusen människor på Olympiastadion i Berlin som en del av en konsert som även bjöd på uppträdanden av andra internationella akter .

1984 tog han beslutet att sluta i musikbranschen och började istället arbeta som producent för Record Station, skivbolaget som ägs av hans fru. Han ansvarade för den framgångsrika produktionen av en rad musiker, däribland Pugh Rogefeldt och Magnus Uggla, med flera. 1985 planerade han en konsert för ANC med ett antal svenska musiker och artister.

Efter att ha väntat ytterligare tre år återupptog Tomas Ledin sin kompositionskarriär och började skriva låtar på engelska. Även om det släpptes, gick albumet med titeln Down on the Pleasure Avenue inte bra kommersiellt. Trots sitt djupa missnöje startade Ledin om sina kompositioner och skrev dem denna gång på svenska. Sedan utgivningen av en samling och ett nytt album 1990 med titeln Tillfalligheternas spel har han varit en av de mest framgångsrika artisterna i Sverige vad gäller skivförsäljning. Han började uppleva framgång ännu en gång samma år.

Eftersom 260 000 exemplar av hans samlingsalbum Festen har borjat (samlingsalbum) såldes i Sverige år 2000, hedrade den svenska skivbranschen honom med tre platinaskivor för hans arbete i det landet. 2002 gav han sig ut på den längsta och mest omfattande turné som någonsin planerats i Skandinavien, och uppträdde totalt 27 gånger i Sverige och 8 gånger i resten av Skandinavien. I norra Europa var det mer än 250 000 personer som deltog på utställningen.

1996 gav Sandvikens kommun titeln “hedersmedborgare” till Tomas Ledin. Född i Östersund 1952, tillbringade han sin barndom i Sandviken och anses nu allmänt vara en av de mest framgångsrika artisterna och kompositörerna i Sverige.

Tomas första föreställning för publik var i Sandviken 1964, och han gjorde det i en tomteluva i ett skyltfönster under julen. Innan han 1967 ägnade sig helt åt musiken höll han samma år en fotoutställning på Galleri Svarta Katten.

Sommarpop

Tomas stora genombrott inträffade i början av 1970-talet efter att han bland annat hade segrat i en talangtävling, rest till USA med en talangscout vid namn Janne Claesson och fått skivkontrakt. Efter detta blev det ett antal framgångsrika år fyllda med turnéer, skivor, listpositioner och konserter.

Tomas Ledin representerade Sverige vid Eurovision Song Contest 1980 i Haag med låten “Just nu”, som redan hade vunnit Melodifestivalen samma år.

Tomas etablerade konsertturnén känd som Rocktget 1991. Under majoriteten av somrarna sedan starten har Rocktget rest i hela Sverige med välkända pop- och rockakter som uppträtt.

Tomas Ledins låtar, som “Summer is short”, “Tonight I’m yours” och “Sensual Isabella”, förknippas ofta med den svenska sommaren. Klassiska sommarlåtar som “Snart tystnar musiken”, “Låt hästarna gå fria” och väldigt många andra har gjorts om till örhängen.

En hängiven manlig deltagare
Artists against Nazis är en ideell organisation som grundades av Tomas Ledin och ett antal andra musiker. Organisationens uppdrag är att bekämpa rasism, främlingsfientlighet och nazism. Tomas och Mikael Wiehe, som tidigare arbetat tillsammans i den massiva ANC-galan mot apartheidsystemet 1985, var de som kom på idén att starta organisationen.

När är tomas ledin född
När är tomas ledin född

Inofficiellt känd som Ledinsalen sedan många år tillbaka, lokalen där Tomas började sin karriär som musiker ligger i byggnaden som numera är känd som Kulturcentrum. År 2014 gjordes namnet officiellt och hallen öppnades formellt för verksamhet, fylld med en signerad skylt med Ledins namn vid entrén.

Dessutom är Tomas en god spelare i både SAIK Bandy och SIF Fotbollslag.

En del av mitt hjarta (A Piece of My Heart), en jukeboxmusikalfilm baserad på Ledins låtar, släpptes 2019 och regisserades av Edward af Sillén, som samarbetade med Ledin 2011 i hans scenshow Showtime. Ledins låtar har bearbetats för denna film av den svenske låtskrivaren och producenten Lennart Ledin.


Related Posts