Sara bäckmo familj; Den som kör förbi Sara Backmos stuga i Kalvsvik kan se att hon älskar trädgårdsarbete. En paradrabatt som kommer att uppmuntra folk att stanna läggs upp på ett sätt som kan ses från huvudvägen i byn.

Författaren, trädgårdsexperten och den inflytelserika personen har alla en “frustuga”, men där bor bara författaren. Det här är något som hennes mamma lärde henne att göra.

Min mamma köpte sitt första hem när jag var tre år gammal. Hennes fyrtioåriga erfarenhet av sitt andra hem gjorde det lätt för mig att komma igång. När det är fyra barn i huset kan det bli lite galet och trångt. Jag behövde en inspirerande plats att arbeta och komma med idéer till nya affärssatsningar.

Sara bäckmo familj
Sara bäckmo familj

Vissa människor tror att för att helt förstå dualitet måste man göra allt tillsammans. Men du ska ändå kunna nå några av de mål du satt upp för dig själv som vuxen. Jag försöker tillbringa minst en natt där varje vecka. På tre kilometers avstånd kysser och kramar barnen sin pappa, Philip. Allt är nära och lätt att ta sig till och när min familj tar hissen till badrummet står jag på trappan och vinkar till dem när de går förbi.

Var hörde du talas om Frustugan?

Under vintern innan kände jag att jag skrev om samma saker alldeles för ofta på bloggen. Efter det sa jag till min man att jag behövde flytta och starta en ny köksträdgård någon annanstans. Philip såg annonsen där det stod att stugan var till salu, så han visste att det var det. Innan jag gick in gick jag runt på gården och stack en pinne i jorden för att se var jag hade mest utrymme att växa. Även om fastigheten ligger på ett berg, fanns det en del mark tillgänglig. Även om platsen länge såg död ut började jag känna hopp. Jag är full av frukt, grönsaker och blommor vid det här laget.

Vad föll du för?

Jag är född på en ö i Göteborgs skärgård och uppvuxen där. Huset ligger på den enda steniga platsen i hela kvarteret. Från den platsen kan jag få en bra titt på sjön Snen. Även om byn är omgiven av skog ser stugan ut att kunna ligga på en ö.

Hur skulle du beskriva hur du klär dig?

Jag har precis flyttat in och börjat använda det som redan fanns där. Det viktigaste som hände var att jag köpte huset. Det finns gott om utrymme för mig att sätta mina spår när jag går. Stället är sött och har tagits väl om hand, men nästan allt är grönt. Jag gillar inte vita golv. Jag vill att den ska vara grå så att jag kan bära mina skor med bruna och gröna färger inuti.

Sara Backmo ville ha en köksträdgård så att hon kunde bo själv.

Medan våra barn fortfarande var små kunde jag inte göra hemförbättringar, så jag fokuserade på trädgårdsarbete istället. Jag skulle starta en köksträdgård, men jag visste inte var jag skulle börja, så det gjorde jag inte. Sara berättar att allt började 2011 när en granne med en grävmaskin kom förbi och frågade om hon behövde hjälp.

Situationen gick från noll till hundra mycket snabbt. Efter att hennes granne grävt upp hela gården, som var full av ogräs, lade Sara in en beställning på 38 ton smuts. Efter det började hon testa sig fram genom att äta olika sorters grönsaker.

Svårare uppgift

Jag tänkte att om jag inte tog mig an en svårare uppgift så skulle jag bli för trött. Så jag bestämde mig för att vårt mål skulle vara att odla alla grönsaker vi behöver under de kommande tre åren. Sara sa, “2013 var mitt hårda år”, och från juni till december köpte hon och hennes familj inte en enda grönsak från en butik.

Förutom att ge alla i huset tillgång till färska, välsmakande grönsaker varje dag, sänkte odlingen också kostnaden för mat med mer än hälften.

Innan vi började köpa produkter med miljömärken och ekologiska certifieringar sänkte vi våra månatliga matkostnader med 8 000 till 9 000 svenska kronor, vilket är en bra summa för en familj med fyra barn. Men så fort jag började växa kunde jag och mina föräldrar se skillnad. Sara säger att det faktum att vårt underskott låg på drygt 3 000 kronor en månad var en stor anledning till att jobba vidare.

Den delen som har med pengar att göra är väldigt viktig för familjen. Sara och Philip kan spendera mer tid med sina barn nu när de inte behöver spendera så mycket pengar. En av deras regler är att deras barn inte får gå i förskola förrän de är fyra år. För tillfället hänger de bara hemma tills den tiden kommer.

Min man är psykolog, så han får ofta höra om saker som folk önskar att de kunde förändra i sina liv. Folk säger ofta att de önskar att de hade spenderat mer tid med sina unga barn när de var yngre. Sara tycker att det är en upplevelse vi aldrig kommer att se tillbaka på och må dåligt över.

Vi har aldrig varit utanför USA, men vi spenderar mycket tid med våra barn. Sara säger att något av det bästa med trädgården är att den ger henne chansen att lära yngre det hon kan.

Hon har skrivit flera trädgårdsböcker genom åren. En av dem handlar om att lära barn hur man odlar växter. Hennes bästa råd är

att ge varje barn ett eget utrymme i trädgården och inte låta dem ligga ner för mycket. Sara tycker också att det är viktigt att lära barnen att kyssa sina kroppar för att göra dem fertila. I växthuset har de en speciell vattenkanna som Sara och ungarna använder för att fånga upp sin urin innan de vattnar jorden där grönsakerna växer.

Barn kan lära sig mycket om cykler genom att hjälpa till i trädgården.

Sara bäckmo familj
Sara bäckmo familj

Det är ett effektivt sätt att lära barn att cykla, och grönsakerna de odlar är stora och goda. Kiss är det bästa gödselmedlet jag kan komma på eftersom det är något som nästan alla har hemma. Sara säger att formeln är en kyss till tio delar vatten. Denna blandning kallas ofta “guldvatten”.

Hennes andra böcker handlar mest om att odla växter året runt, även under de kallare månaderna. Vissa grönsaker klarar sig bra även när temperaturen är väldigt låg. I det här vädret kan kål och vissa typer av sallad göra sig bra. Andra sorter kan planteras på vintern och skördas i april eller maj, det är då de flesta börjar plantera.

När jag säger “vinterodling” pratar jag inte bara om vintersäsongen. Jag pratar om det arbete som görs året runt. Jag planterar kål och rotfrukter på våren så jag ska ha mat till vintern. Under sommaren använder jag bladgrönsaker och rötter för att göra nya frön. Dessa frön kommer att växa och vara redo att plockas på hösten och vintern. I början av våren samlar man ihop det man har övervintrat eller planterat under vintern.


Related Posts