Tomas ledins föräldrar; Tomas Ledin startade sin karriär 1972, samma år som hans debutsingel, “D ska jag spela”, blev en kommersiell framgång. Andra framgångsrika låtar följde: “Blå, blå kanslor” (1973), (inspelad av Björn Skifs), “Knivhuggarrock” (1975), “Festen har borjat” (1976) och “I natt ar jag din” (1977). I början av 1970-talet var Ledin influerad av hippiekulturen och demonstrerade mot Vietnamkriget. Under denna tid var han också aktiv i anti-kärnkraftsrörelsen. Dessutom medverkade han i en svensk scenversion av musikalen Godspell 1975 och uppträdde i totalt 140 konserter i svenska folkparker 1977. Båda dessa evenemang ägde rum i Sverige.

Tomas ledins föräldrar
Tomas ledins föräldrar

Benny Andersson, medlem i ABBA, kontaktade honom 1979 och gav honom möjligheten att spela in för bandets etikett, Polar Music. Sångaren sjöng som stödsångare för ABBA under deras turné 1979 och 1980; inte desto mindre fick han också möjlighet att framföra sin egen komposition, “Not Bad at All”, under föreställningen. Dessutom kan Tomas Ledin ses uppträda i ABBA Live DVD såväl som i Super Trouper-videon.

1980 triumferade han i den svenska Melodifestivalen, tog hem titeln och fortsatte att representera Sverige i Eurovision Song Contest med sin låt “Just nu!” Efter att Ledin släppt en engelsk version av låten under titeln “Right Now!”, blev den en massiv smash inte bara i Skandinavien utan även i Grekland och Portugal.

Enligt Tomas är den aktivitet som ungdomar mest vill ägna sig åt i den åldern att spela boll med sina kompisar.

Som ung är det mest, men det finns en betydande skillnad mellan de två. Det upptäcktes att sonen har en skicklighet som var ganska anmärkningsvärd. Idag handlar det om de enorma arenorna, och Tomas Ledin skulle typiskt sett ta med Folke och hans mamma Margareta till premiärerna av hans filmer.

Vilka är Tomas mest älskvärda egenskaper?

  • Ja… (Skratt). Han är mycket utåtriktad, snäll och omtänksam mot människorna och djuren i sin omgivning. Jag tror att det finns mycket bra att säga om Tomas.

När Tomas var yngre, hur var han att leka med?

Tomas ledins föräldrar
Tomas ledins föräldrar

Han hade ett stort leende på läpparna. En snäll och omtänksam ung man. Han hade ett intresse för nästan allt, inklusive musik och måleri, till exempel. Som är typiskt för barn i hans ålder var han och hans vänner ute och spelade boll. Vid elva-tolv års ålder började han spela instrumentet. Han fick möjligheten att uppträda i bland annat Domus skyltfönster, eftersom han och hans klasskamrater satte ihop en liten orkester.

Vad är deras intryck av er två tillsammans?

Vi är i mycket tät och intim kontakt med varandra. Han pratar med honom i telefon ofta och instruerar honom vad han ska göra. Jag måste nämna att han har mycket medkänsla för sin mamma och pappa.

Hur är det att uppfostra ett barn i allmänhetens ögon? Är du stolt?

  • Ja det är du. Jag kan inte låta bli att skratta när jag tänker på det. Jag förbinder mig till hans prestation och följer i hans fotspår.

Gör du vanligtvis något speciellt för att hedra fars dag?

  • Lyssna, så måttlig. (Skratt). Du får ditt telefonsamtal, och personen i andra änden önskar dig en “trevlig fars dag”, men du fortsätter att resonera som du brukar. Men hur är det med saker som presenter och annat? Det är inte i samma grad som tidigare.

Så du räknar med att det inte blir några band i buntarna i år?

  • Nej det gör jag inte. (Skratt).

När du var liten, såg du upp till din pappa som en förebild?

Tomas ledins föräldrar
Tomas ledins föräldrar
  • Ja. Att ha honom som pappa var mycket nöje. Han gjorde alltid något. Hemma var det alltid mycket musik och han spelade både gitarr och piano. Eftersom jag är son till rektorn kommer det inte gå så smidigt. Men turen var på min sida eftersom han var omtyckt. Under min uppväxt hamnade jag i några skrot på grund av min pappa, men det var sällan mer än så.

Vilka tre ord skulle du använda för att beskriva honom?

– Klok, generös, förstående. (Skratt). Han är farfar till barnbarn som avgudar honom. Han är en älskad farfar, far och farfar som han uppfostrat alla tre.

Vad skulle du säga är det enskilt viktigaste han lärde dig?

Under tiden i mitt liv när jag var i tonåren och precis börjat, upptäckte jag att jag fick mycket stöd och uppmuntran från honom. Han rådde mig att “försöka igen”, “du kan göra det, det löser sig” och “världen är full av förlorad sötma.” Vad är det egentligen jag har hämtat från min pappa? att det inte finns någon gräns för vad som är möjligt.

Största delen av min kunskap kom troligen från mina föräldrar. Jag är säker på att livsåskådningen och de principer som de hade då är något som jag fortfarande, till stor del, bär med mig idag.

Har du några speciella planer för fars dag?

Ja, men det borde egentligen inte vara ett stort bekymmer ändå. Eftersom vi kommunicerar många gånger varje vecka, dvs Det känns mer som att fars dag borde firas varje dag. Ibland dagligen

1982 samarbetade han med Agnetha Faltskog från ABBA för att spela in duetten “Never Again”. Låten, som också spelades in på spanska och fick titeln “Ya nunca más”, var en hit i Chile och åtnjöt stor popularitet i Europa. Låten “Take Good Care of Your Children”, som Ledin också komponerade, fanns med på Faltskogs album “Wrap Your Arms Around Me”, som släpptes 1983. En annan låt som artisten skrev, “I Got Something”, fanns med. på albumet “Something’s Going On” som släpptes av Anni-Frid Lyngstad från ABBA.

På 1980-talet var Ledins karriär i Skandinavien ganska framgångsrik, men hans karriär på andra håll kunde inte nå samma grad av popularitet. Trots detta gav han sig ut på en blygsam turné i Tyskland och Nederländerna 1982. Året därpå uppträdde han inför sextiotusen människor på Olympiastadion i Berlin som en del av en konsert som även bjöd på uppträdanden av andra internationella akter .

1984 tog han beslutet att sluta i musikbranschen och började istället arbeta som producent för Record Station, skivbolaget som ägs av hans fru. Han ansvarade för den framgångsrika produktionen av en rad musiker, däribland Pugh Rogefeldt och Magnus Uggla, med flera. 1985 planerade han en konsert för ANC med ett antal svenska musiker och artister.

Efter att ha väntat ytterligare tre år återupptog Tomas Ledin sin kompositionskarriär och började skriva låtar på engelska. Även om det släpptes, gick albumet med titeln Down on the Pleasure Avenue inte bra kommersiellt. Trots sitt djupa missnöje startade Ledin om sina kompositioner och skrev dem denna gång på svenska. Efter att ha återtagit foten i musikbranschen 1990 med utgivningen av en samling och ett nytt album med titeln Tillfalligheternas spel, har han fortsatt att vara en av de mest framgångsrika artisterna vad gäller skivförsäljning i Sverige.


Related Posts