Hur många rymmer globen; Avicii Arena, tidigare känd som Ericsson Globe och Stockholm Globe Arena, är en inomhusarena som finns i stadsdelen Johanneshov i Globen i Stockholm. Dess officiella namn är The Globe. Den öppnades för allmänheten den 19 februari 1989, och vid den tiden hade den rekordet för att vara den största sfäriska byggnaden i världen. Sedan den 5 februari 2010 har en gondollift känd som Skyview tagit passagerare till toppen av Globen, som ligger 85,20 meter över marknivån och 130 meter över havet. Stockholms stad äger nöjesparken Globen (viaSGA Fastigheter ). Globen drivs av Stockholm Live .

Hur många rymmer globen
Hur många rymmer globen

När arkitektbyrån Berg Arkitektkontor presenterade projektet fick byggnaden namnet Prins Bertil Arena; Stockholms stad har dock inte velat acceptera detta förslag på byggnadens namn. De publicerade en tävling som resulterade i att byggnaden för första gången kallas för Stockholm Globe Arena.

2008 ingick det svenska teknikföretaget Ericsson ett 10-årigt sponsoravtal med Stockholm Globe Arena Fastigheter AB, verksamheten som äger Globen. Som en del av avtalet fick Ericsson rätten att döpa om Globen till vilket namn de väljer. I slutet av 2008 tillkännagav Ericsson en tävling som riktade sig till allmänheten. Förutsättningen för tävlingen var att namnet skulle innehålla beteckningen Ericsson. Ericsson Globe utsågs till vinnande plan.

Avicii Arena kommer hädanefter

Omnämnas med sitt nya namn, Avicii Arena, efter den bortgångne musikern Tim Berglings artistnamn, enligt ett tillkännagivande från Stockholm Live den 19 maj 2021. [6] Inom ramen för ett samarbete mellan Stockholm Live, Tim Berglings Stiftelse, och sponsorerna, organisationens namn har ändrats. Målet är att öka medvetenheten om problemet med psykisk ohälsa bland unga, ett tillstånd som Tim Bergling själv brottats med och som Tim Berglings stiftelse arbetar för att få bort.

Jordklotet består av ett antal olika strukturer. Själva arenabyggnaden, mest populärt kallad “The Globe”, är den största strukturen. Den har en ytterdiameter på 110,40 meter och en höjd (från marken) på 85,20 meter, vilket resulterar i en total höjd som är 130 meter över havet. Betong, stål, aluminium, plåt och glas utgör majoriteten av strukturens beståndsdelar.

Kupolen hålls uppe av 48 böjda stålpelare [8] som når till halvvägs av byggnadens höjd (som är känd som ekvatorn). Ovanför dessa pelare finns ett bärande skal som är uppbyggt av ett rymdfackverk i aluminium som levererats och konstruerats av tyska Mero GmbH & Co. Det finns totalt 2 200 noder och 13 000 aluminiumrör inom Rymdstyrelsen. Det yttre skalet har en tjocklek på fjortonhundrafyrtio millimeter och är uppbyggt av värmeisolerade, fabriksmålade plåtkassetter. Gummiprofiler, som är skärmade av en aluminiumremsa, utgör den del av tätningen som placeras mellan kassetterna.

Berg Arkitektkontor AB, under ledning av arkitekterna Esbjörn Adamson, Svante Berg och Lasse Vretblad, tilldelades projektet av Stockholms stad 1985, och som ett resultat av detta ritades både byggnaden och den omgivande lokalen av denna firma.

De bestämde sig till en början för att kalla sitt förslag Prince Bertil Arena; men efter att de börjat arbeta med utformningen av förslaget hölls en namntävling. I tävlingens regler stod det bland annat att namnet inte fick innehålla ett personnamn, “domstolen”, eller bokstäverna a, eller o. Vinnaren av tävlingen valde att kalla lokalen för Stockholm Globe Arena.

En av de fem grupper av arkitekter som valdes ut för att skapa design för den nya arenan var Berg Arkitektkontor. De investerare som skulle backa projektförslaget backade dock i allra sista stund. Berg Arkitektkontor organiserade en koalition av byggare och bankirer för att rädda projektet. Efter många diskussioner lyckades gruppen äntligen hitta finansiering för det nya globala projektet.

I april 1986 tillkännagavs tävlingsgruppen som representerade Berg Arkitekter som vinnare av arenatävlingen. Deras plan krävde byggandet av den största sfäriska strukturen som någonsin byggts samt dess finansiering.

Hur många rymmer globen
Hur många rymmer globen

När arkitektbyrån Berg Arkitektkontor presenterade projektet fick byggnaden namnet Prins Bertil Arena; Stockholms stad har dock inte velat acceptera detta förslag på byggnadens namn. De publicerade en tävling som resulterade i att byggnaden för första gången kallas för Stockholm Globe Arena.

Globen är en arena med flera arenor

2008 ingick det svenska teknikföretaget Ericsson ett 10-årigt sponsoravtal med Stockholm Globe Arena Fastigheter AB, verksamheten somäger Globen. Som en del av avtalet fick Ericsson rätten att döpa om Globen till vilket namn de väljer. I slutet av 2008 tillkännagav Ericsson en tävling som riktade sig till allmänheten. Förutsättningen för tävlingen var att namnet skulle innehålla beteckningen Ericsson. Ericsson Globe var det vinnande konceptet för denna tävling.

Enkelt kan modifieras för att rymma en mängd olika evenemang. Förutom att vara värd för en uppsjö av sport- och musikevenemang, används arenan flitigt av medlemmar i näringslivet för att sammankalla konferenser och andra typer av möten. Ett fyrtiotal exklusiva gästbungalower finns längst upp i strukturen, bara några grader söder om ekvatorn.

Det finns plats för mindre betydande sammankomster i annexhuset Annexet, som är den minsta av arenorna i Globenområdet. Det är möjligt att ta emot upp till 1 300 middagsgäster eller så många som 3 950 åskådare samtidigt. Annexet användes först för ishockeyträning, men nu för tiden är den primära verksamheten som äger rum där konserter, mässor, konferenser och andra evenemang av liknande karaktär.

Det räcker för 13 850 personer att titta på ishockey och det finns plats för cirka 16 000 personer att se teaterevenemang. Metallica har nu rekordet för den största publiken, vilket de uppnådde den 7 maj 2018, då de spelade inför 17 303 personer. Dessutom ligger Metallica på andra plats och på fjärde plats med totalt 16 858 respektive 16 531 besök. Filip och Fredrik kommer på tredje plats med 16 592 unika besökare på sin sajt.

En balkong som leder till teknisk service och besiktning kan finnas på insidan och sträcker sig längs ekvatorn. En inspektion av det inre av sfären kan utföras med hjälp av en rörlig bro som börjar vid ekvatorn och fortsätter hela vägen till takets spets. Eftersom en sfär är oförmögen att bära asymmetriskt fördelade belastningar, hängs teknikbryggan som bär upp lamporna, högtalarna och den jättelika skärmen upp i taket i hallen och förstärks i sidled med hjälp av ståltrådar.


Related Posts