Hur gammal är erdogan; Recep Tayyip Erdoan föddes i Kasmpaşa, Istanbul, den 26 februari 1954. Han har varit Turkiets president sedan den 28 augusti 2014, och han valdes till den posten den 28 augusti 2014. Den 28 augusti 2014 vann han valet som satte honom i denna position. Mellan den 14 mars 2003 och dagen då han svors in som Turkiets nya premiärminister, fungerade han i den rollen fram till dess.

Från år 2001 till år 2014 var han partiledare för Rättvise- och utvecklingspartiet, som han hade grundat och som för närvarande har majoritet i den turkiska nationalförsamlingen. Han hade denna befattning i totalt 12 år. Erdoan valdes till posten som borgmästare i Istanbul 1994 och tjänstgjorde i den egenskapen fram till 1998. Han gick på Marmara University och tog examen med en kandidatexamen 1981. Mellan åren 1969 och 1982 deltog han också i fotboll som semiprofessionell nivå.

Hur gammal är erdogan
Hur gammal är erdogan

Lokala val hölls i Istanbul den 27 mars 1994, och Erdoan gick segrande ut för att vinna kampen om posten som borgmästare i staden. Han tvingades avsäga sig sin tjänst och han dömdes senare till fängelse för att ha läst en dikt under ett offentligt tal i provinsen Siirt den 12 december 1997, som innehöll fraserna “Judar kommer inte att ärva landet”, “Judar kommer att inte ärva landet”, och “Judar kommer inte att ärva landet.”

“Jag avgår under tvång” (jag avgår under tvång) “moskéer är våra. vår armé består av de troende, som är inhysta i våra baracker, och våra huvudsakliga defensiva och offensiva konstruktioner är våra minareter och baracker”. Det hävdas att dikten är hämtad från en bok som hade getts ut av ett företag som var helt kontrollerat av staten, och att den aktuella boken hade föreslagits för lärare av undervisningsministeriet.

Erdoan beviljades

Erdoan beviljades sin frihet den 14 augusti 2001, efter att ha avtjänat ett straff på sex månader i fängelse för brottet att bilda partiet Rättvisa och utveckling (AKP). Nästan omedelbart efter att det bildades steg Rättvise- och utvecklingspartiet, även känt som AKP, och blev det mest framstående politiska partiet i Turkiet. Sedan partiet vann det allmänna valet i Turkiet 2002 med nästan två tredjedelar av platserna i parlamentet, kunde det konstruera Turkiets första enpartiadministration på nio år.

Denna administration varade i nio år. I Turkiet var detta första gången som något liknande någonsin varit genomförbart. Trots att det har attackerats i Turkiet, ett land som huvudsakligen är sekulärt, för att ha uppmanat till en islamisk stat, anser dess egna anhängare att det är ett moderat muslimskt parti. Detta trots att det har attackerats i Turkiet för att ha kampanjat för en islamisk stat.

I sin roll som premiärminister var Erdoan ansvarig för att övervaka genomförandet av en lång rad reformer. Processen för Turkiets ansökan om medlemskap i Europeiska unionen inleddes under Erdoans tid som president. Undertecknandet av detta associeringsavtal mellan Turkiet och EU skedde 45 år före detta evenemang.

Inflationen som hade varit ett hinder för landets ekonomi i decennier kunde fås under kontroll, och valutan återfick sedan en del av sin tidigare respekt. Detta möjliggjordes genom att sex nollor togs bort från värdet på den turkiska liran, vilket gjorde det möjligt att få inflationen under kontroll.

Efter det gick han på en muslimsk utbildningsinstitution för att slutföra sin skolgång, och sedan tog han sin examen från Marmara University i Istanbul. Han innehade posten som borgmästare i Istanbul från åren 1994 till 1998. 2001 var han en av grundarna av AK-partiet tillsammans med andra individer. Han fick posten som Turkiets premiärminister år 2002. Han vann valet till Turkiets president år 2014.

Enligt Akyol blev Erdoans outsläckliga ambition om makt först uppenbar offentligt under protesterna som organiserades av oppositionen sommaren 2013. Det fanns många artiklar skrivna av journalister och andra kritiker som uppmärksammade den fara som Erdoan utgjorde. I boken funderar Akyol på frågan om hur det var möjligt för Erdoan, trots de kontroverser och motstånd han mötte 2013, att ändå lyckas samla 50 procent av rösterna i presidentvalet.

Med andra ord, hur var det möjligt för Erdoan att vinna presidentposten trots att han fick mindre än 50 procent av de avgivna rösterna? I synnerhet är Akyol nyfiken på de medel genom vilka Erdoan kunde uppnå detta mål. Utöver detta drar hon slutsatser om frågan om Erdoan faktiskt är en så strikt islamist som alla påstår att han är och om det är troligt att han tänker förändra landet enligt islamiska principer. Det gör hon genom att hävda att Erdoan inte är en så strikt islamist som alla påstår att han är.

Svensken

sh-utgåvan innehåller ett helt nytt kapitel som skrevs för inte alltför länge sedan och håller läsaren uppdaterad om alla de senaste händelserna.

I biografin går Akyol i Erdoans fotspår genom att genomföra intervjuer med Erdoans supportrar såväl som motståndare och leta igenom historisk dokumentation. Det här är samma väg som Erdoan tog. Det färdiga resultatet är en detaljerad biografi om Erdoan som diskuterar inte bara hans många segrar som reformator utan också det alltmer auktoritära regelsystem som han har infört.

Författaren hävdar att Erdoan inte bara är en fruktansvärd ledare, utan att detta inte är förvånande med tanke på att han växte upp i en nation med en lång tradition av auktoritärism och förtryck. Boken presenterar inte bara Erdoan i ett negativt ljus som ledare, utan den presenterar honom också som sådan.

Därför verkade

Därför verkade det som om den fredsprocess som den tidigare AKP-administrationen hade drivit mot PKK gick i rätt riktning. Men det avslutade Erdoan sommaren 2015, eftersom HDP klarade sig anmärkningsvärt bra i valet i juni och under några månader, fram till nyvalet i november, störde presidentens beräkningar av att skaffa sig administrativ kontroll. Detta resulterade i att Erdoan avsattes från kontoret. Som en direkt följd av detta avlägsnades Erdoan från sin position som president i Turkiet.

Men efter det misslyckade försöket till en kupp som ägde rum under sommaren 2017 slår Erdoan, som regerar genom dekret, till i allt större kretsar. Hans mål inkluderar valda partiledare och borgmästare, akademiker, de överlevande kritiska medierna och företagare som inte identifierar sig med organisationens led.

Dessutom har president Erdoan antagit nya bestämmelser som tillåter att den tid under vilken fångar tillåts förhindras från att träffa sina advokater utökas till maximalt sex månader. Den tidigare gränsen för denna tidsperiod var tre månader.

Hur gammal är erdogan
Hur gammal är erdogan

Nu när alla dörrar till en fredsprocess har stängts, vilka är hindren som kan stoppa PKK från att återuppväcka sina sovande celler i Turkiets större städer i den västra halvan av landet?

Enligt ett inlägg skrivet av Aykan Erdemir, som tjänstgjorde som parlamentsledamot för det republikanska folkpartiet (CHP) tidigare och nu är en bidragsgivare till Wall Street Journals blogg, kan ett av de potentiella resultaten vara att landet Turkiet, som är medlem i Nato, dras in i kaos och inbördeskrig. Ironiskt nog skulle detta spela rätt i händerna på den terroristorganisation som kallas PKK, som anses vara landets största säkerhetsproblem. Från och med just nu innehar han tjänsten som senior forskare vid Foundation for the Defense of Democracies (FDD).

Dessutom hetsar Turkiets president Erdoan

Dessutom hetsar Turkiets president Erdoan upp turkiska nationalistiska sympatier gentemot grannländerna genom att använda ett språk som är så hårt att både Aten och Bagdad har protesterat mot det. Detta är ett exempel på hur Erdoan hetsar upp turkiska nationalistiska känslor.

På senare år har han använt ett språk som är nedsättande med hänvisning till Lausannefördraget från 1923. Detta fördrag anses allmänt vara det instrument som lade grunden för det moderna Turkiet. Han förlitar sig på invändningarna från Alexis Tsipras regering i Aten för att stödja sina påståenden när han diskuterar hur öar i Egeiska havet “överlämnades” till Grekland av Turkiet i Lausannefördraget.

Öarna i fråga är Dodekaneserna och Sporaderna. Men Erdoans retorik riktar sig först och främst till en hemmapublik; dess mål är att uppmuntra våldsam nationalism inom Turkiet. Dess publik är det turkiska folket.

Som ett resultat av den rådande situationen har mer än en turkisk kommentator dragit paralleller mellan den och det sätt på vilket Adolf Hitler i Tyskland under åren efter slutet av första världskriget väckte motstånd mot Versaillesfördraget för att etablera en populär bas för nazistpartiet. Detta gjordes för att etablera en populär bas för nazistpartiet.

Det finns, utan en skugga av tvivel, några betydande skillnader. Även om historien inte nödvändigtvis upprepar sig, har den ofta ett poetiskt inslag (för att citera Mark Twain).


Related Posts